Overwaarde gebruiken

Slim omgaan met je woningwaarde

Wat kiun je ermee?

Je overwaarde gebruiken

Je hebt een overwaarde als de waarde van je woning hoger is dan de waarde van je hypotheek. Heb je voldoende overwaarde en heb je voldoende inkomen dan kun je je hypotheek verhogen en de overwaarde verzilveren. 

In de meeste gevallen wordt de overwaarde gebruikt voor het kopen van een nieuwe woning, maar je kunt deze ook inzetten voor een verbouwing of gebruiken als financiële ondersteuning voor andere zaken. Hieronder lees je hoe het werkt:

Sinds

1994

Overwaarde gebruiken voor het kopen van een nieuw huis

Is je maximale hypotheek onvoldoende voor de aankoop van je volgende woning? Maar heb je wel een overwaarde op je huidige woning, dan kan een overbruggingshypotheek de oplossing zijn. Dit is een tweede hypotheek op je bestaande woning voor een deel van de overwaarde.

Deze lening is tijdelijk, totdat je je oude woning hebt verkocht. Het bedrag dat je leent, mag boven op de maximale hypotheek voor je nieuwe woning. Het geld dat vrijkomt door de overbruggingshypotheek gebruik je voor de aankoop van je nieuwe woning. Zo kun je een huis kopen boven je maximale leencapaciteit.

Overwaarde opnemen voor verbouwing

Je woont nog prima waar je woont, maar je wilt je huis verbouwen, verduurzamen of toekomstbestendig maken. Je kunt de overwaarde van je woning hiervoor inzetten: Als je inkomen voldoende is, mag je een tweede hypotheek op je woning nemen, tot maximaal 100% van de waarde van de woning.

Als je je woning wil verduurzamen mag je zelfs 106% van de woning waarde lenen en ook € 9000 meer dan je maximale hypotheek op je inkomen. Dit wordt een tweede hypotheek bij dezelfde geldverstrekker tegen de actuele rente en voorwaarden.

Overwaarde opnemen en uitbetalen

Ook als je niet wilt of gaat verhuizen kun je, afhankelijk van je geldverstrekker, de overwaarde van je woning gebruiken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om de overwaarde op te nemen. Bijvoorbeeld om je (klein)kinderen financieel te ondersteunen bij het kopen van hun eerste huis. Of voor de aanschaf van een tweede huis.

Zelfs voor de aankoop van een auto of voor de reis van je dromen. Als je inkomen voldoende is, mag je een tweede hypotheek op je woning nemen, tot soms wel maximaal 100% van de waarde van de woning. Dit wordt een tweede hypotheek bij dezelfde geldverstrekker tegen de actuele rente en voorwaarden.

Heb je een laag (pensioen)inkomen en wil je je overwaarde gebruiken?

Heb je een klein pensioen en/of alleen een AOW-uitkering? Dan kun je overwegen om je ‘huis op te eten’ met een opeethypotheek of verzilverhypotheek. Met een opeethypotheek wordt er niet gekeken naar je inkomen, maar naar de waarde van je woning. Je leent een bedrag waarvan je een deel uitgekeerd krijgt.

Het andere deel wordt gebruikt voor het betalen van de rente. Een opeethypotheek wordt aangeboden door een paar banken en is best ingewikkeld en risicovol. Een alternatief is de Verzilverlening via SVn. Deze lening wordt aangeboden via je gemeente. B-Wyze kan je hierbij helaas niet adviseren of bemiddelen.

reviews

Wat onze klanten over ons zeggen

4.7/5
Kennismaking

We beginnen met een kennismakingsgesprek natuurlijk, we willen immers wel van beide kanten een goed beeld hebben van de persoon met wie we te maken hebben!

Opstellen van het plan

Vervolgens kijken we naar wat jouw wensen en plannen zijn voor de toekomst, en stellen we een passend plan op om dit te realiseren

Uitvoeren

Dit deel nemen wij voor ons rekening, en zullen we er voor zorgen wat we ons als een team aan het opgestelde plan zullen houden!

Kopje koffie erbij?

Neem via onderstaand formulier contact met ons op, dan kunnen we binnenkort alle mogelijkheden bespreken onder het genot van een kopje koffie!