De prijzen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn in de afgelopen periode sterk gedaald. Dat maakt het juist nu interessant om na te denken over de vraag of je tot aanschaf wilt overgaan.
Rekensommetje
Tien zonnepanelen van een gebruikelijk formaat leveren gemiddeld per jaar 3.500 kilowattuur stroom op. De huidige prijs van 10 van die panelen inclusief montage schommelt op dit moment rond de € 5.000,– . De jaarlijkse besparing op jouw energielasten bedraagt bij die tien panelen dan gemiddeld € 900,–. Dit betekent dat je met 6 jaar jouw investering hebt terugverdiend en vanaf dat moment financieel fors gaat besparen.
Hoeveel zonnepanelen
Bij de keuze hoeveel zonnepanelen je wilt aanschaffen kan je kijken naar de oppervlakte die voor de plaatsing van deze zonnepanelen beschikbaar is, het maximale bedrag dat je wilt en kan investeren of naar het jaarlijks verbruik van elektriciteit in jouw huishouden.
Prijsdaling
Zonnepanelen werden in de afgelopen jaren steeds goedkoper. De afgelopen 10 jaar is de prijs met zo’n 27 % gedaald. Door de enorme belangstelling steeg de prijs in 2022 opeens flink. Maar inmiddels (december 2023) is die prijs van aanschaf en installatie weer gedaald naar ongeveer het niveau van 2021.
Aantrekkelijke financieringsvormen
Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen en wil je daarvoor jouw spaargeld niet aanspreken dan zijn er verschillende, aantrekkelijke financieringsvormen. Met een lage rente betaal je dan maandelijks een rente en aflossing. De kosten spreid je dan dus over een aantal jaren.
Let op de verzekeringen
Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen let dan op je verzekeringspakket. Zonnepanelen kunnen beschadigd raken. Door storm, een technisch gebrek of vandalisme. Naast de schade aan de zonnepanelen zelf kan er ook schade aan jouw woning of aan de omgeving ontstaan.
Heb je een eigen woning met een opstalverzekering dan is het mogelijk dat een deel van deze risico’s al onder de dekking van deze verzekering valt. Belangrijk is dan om te kijken of de verzekering eisen stelt aan de kwaliteit van de installateur. Ook is het goed om te na te gaan welke calamiteiten deze verzekering wel of niet vergoedt.
Uiteraard hoef je dat allemaal niet zelf te gaan uitpluizen. Wanner je contact met ons opneemt, zoeken wij dat graag voor je uit. Wij kunnen je niet alleen informeren over aantrekkelijke opties om de aanschaf van zonnepanelen te financieren, maar ook kunnen wij je adviseren om de risico’s na installatie te verzekeren indien jouw bestaande verzekeringen hiervoor onvoldoende dekking bieden.