Je hypotheek oversluiten

Als je een hypotheek oversluit, dan sluit je eigenlijk een nieuwe hypotheek af. Oversluiten kan je een hoop geld besparen, omdat er bijvoorbeeld een voordelige rente is op de nieuwe hypotheek. Maar het kost je ook geld. Je moet namelijk opnieuw kosten maken voor bijvoorbeeld het advies, de taxatiekosten of de notariskosten.

Maak zelf alvast een berekening met onze overstaprekentool

De 4 meestgestelde vragen rond oversluiten

Als je voldoende inkomen hebt voor de nieuwe hypotheek en de hypotheek is lager dan de waarde van de woning, dan is oversluiten mogelijk.

Oversluiten kan aan het einde van je rentevaste periode. Loopt jouw rentevaste periode af of heb je een variabele rente? Dan kun je zonder boete naar een andere geldverstrekker.

Wil je oversluiten tijdens je rentevaste periode? Dan heb je meestal te maken met een boete, omdat je huidige geldverstrekker inkomsten mist als jij je hypotheek oversluit. Ze hebben gerekend op de rente die jij zou gaan betalen. Om deze gemiste inkomsten te compenseren brengen ze een boete in rekening. Dit wordt boeterente genoemd.

Er zijn verschillende redenen te bedenken om een hypotheek over te sluiten.

  • De voornaamste reden om je hypotheek over te sluiten is dat je bij een andere bank voordeliger uit bent. Als de hypotheekrente gedaald is, kun je besparen op je maandlasten. Dit kan soms honderden euro’s per maand schelen.
  • Als je oversluit kun je een andere hypotheekvorm kiezen die beter bij je past. Misschien nader je je pensioenleeftijd en wil je niet meer zoveel aflossen. Door over te sluiten kun je je maandlasten verlagen.
  • Als de rente laag is, dan kan het interessant zijn om de rente voor langere tijd vast te zetten. Zo voorkom je het risico van toekomstige rentestijgingen en je weet waar je aan toe bent.
  • Je woning heeft een leuke overwaarde. Als je oversluit kun je meteen je hypotheek verhogen voor een verbouwing, verduurzaming, schenking aan de kinderen of voor het maken van die ene droomreis.

Bij het oversluiten van je hypotheek is de boeterente niet je enige kostenpost. Zie hieronder welke kosten er nog meer (kunnen) zijn en wat je hiervoor gemiddeld betaalt. Op onze woondienstpagina vind je handige links die je tijd en geld kunnen besparen.

Hypotheekadvies tarieven
Notariskosten
Taxatierapport

In 4 stappen je hypotheek oversluiten

Stap 1

Vergelijk de rente van je huidige geldverstrekker met de rente van andere geldverstrekkers. Kijk hiervoor op onze website naar de actuele hypotheekrente van alle actieve hypotheekaanbieders in de markt, of op de website van de geldverstrekker zelf. Om het juiste rentepercentage te vergelijken moet je weten in welke risicoklasse jouw hypotheek valt. Is de rente ergens anders lager, dan kan het interessant zijn om over te sluiten.

Stap 2

Vraag bij je huidige geldverstrekker vrijblijvend een boeteberekening op voor de algehele aflossing van je hypotheek. Dit wordt ook wel een pro forma aflosnota genoemd.

Stap 3

Weet je de hoogte van de boeterente? Dan kun je deze vergelijken met de voordelen van het overstappen. Neem gerust contact met ons op voor een gratis oriënterend gesprek. Dan bekijken we samen de voor- en nadelen van oversluiten. Je krijgt direct inzicht in je mogelijke besparingen. 

Stap 4

Is oversluiten gunstig voor jou? Dan starten we het overstapproces. We werken de mogelijkheden verder voor je uit en bespreken dit met jou. We regelen alles, zodat je snel en zorgeloos kunt overstappen.

Neem gerust contact met ons op

We denken graag met je mee. Heb je nog meer vragen neem dan gerust contact op voor een gratis oriëntatiegesprek of kijk bij de veelgestelde vragen.